Націоналісти Північної Ірландії вимагають референдуму про відділення від Британії

Вівторок, 14 березня 2017, 12:40

Північна Ірландія повинна якомога швидше провести референдум про вихід зі складу Сполученого Королівства і приєднання до Ірландії.

Про це заявила нова очільниця найбільшої націоналістичної партії Північної Ірландії Шинн Фейн Мішель О’Ніл, повідомляє The Independent.

За її словами, Brexit стане катастрофою для регіону і референдум про об’єднання з Ірландією допоміг би полегшити ефект від цього.

"Brexit стане катастрофою для економіки, катастрофою для народу Ірландії. Референдум про єдність Ірландії має відбутися якомога скоріше", - сказала вона.

На останніх виборах до парламенту Північної Ірландії Шинн Фейн здобула 27 місць – лише на одне місце менше за пробританську Демократичну юніоністську партію.

Минулорічні опитування показували, що більшість жителів Північної Ірландії виступають за збереження у складі Великої Британії. Однак цього року подібних опитувань не проводилося.

Північна Ірландія, як і Шотландія, на референдумі 23 червня минулого року проголосувала за те, щоб Британія лишилася у складі ЄС.

Раніше перший міністр Шотландії Нікола Стерджен підтвердила, що буде просити дозволу провести другий референдум про незалежність Шотландії.

За словами Стерджен, вона б хотіла провести голосування в період осені 2018 року - весни 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.