Парламентарі України та ЄС похвалили НАБУ і закликали до прозорого аудиту

Четвер, 16 березня 2017, 16:39

На сесії комітету Європарламенту з парламентської асоціації між Україною та ЄС у Страсбурзі ухвалили резолюцію із закликом до проведення прозорої процедури аудиту Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомила народний депутат Вікторія Пташник, яка бере участь у засіданні.

"Комітет висловлює вдячність за роботу, виконану Національним антикорупційним бюро України, і нагадує українській владі про необхідність забезпечити чесний і прозорий аудит НАБУ без політичного тиску з будь-якої сторони", - йдеться у резолюції.

В документі підкреслюється важливість покарання корумпованих чиновників, враховуючи дуже високі очікування громадян у цьому питанні.

"Необхідне створення спеціалізованих антикорупційних судів з новими правилами судової процедури призначення суддів, прозорими і незалежними від політичного впливу, перевірених міжнародними партнерами, які беруть участь у технічній допомозі антикорупційній сфері в Україні, а також представниками українського громадянського суспільства, щоб забезпечити справедливі і неупереджені судові рішення", - зазначається у резолюції.

Нагадаємо, посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив про важливість проведення аудиту Національного антикорупційного бюро незалежними професіоналами, яких мають обрати відповідно до встановлених прозорих процедур.

Нагадаємо, 23 лютого Рада не змогла визначити кандидата до складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро.

Депутати розглядали проект постанови  авторства Єгора Соболєва, якою пропонувалося визначити кандидатом до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки НАБУ Роберта Сторча – заступника генерального інспектора департаменту юстиції США.

Однак раптом парламенту запропонували іншу кандидатуру – Найджела Брауна: голова фракції БПП Ігор Гринів запропонував його від імені фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт".

Ані Сторч, ані Браун не здобули підтримки нардепів. За кандидатуру Сторча, якого пропонував комітет, проголосували 76 депутатів, а за Брауна – 205.

Після скандалу з кандидатурами парламент відправив це питання на доопрацювання комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.