Депутату парламенту Литви загрожує імпічмент за зв'язки з росіянами

П'ятниця, 17 березня 2017, 10:11

Депутату парламенту Литви загрожує процедура імпічменту та розслідування його можливих зв'язків з російським бізнесом і ЗМІ, які загрожували національній безпеці.

Про це повідомляє Euractiv.

Литовський парламент 16 березня проголосував за те, щоб ініціювати імпічмент соціал-демократу Міндаугасу Бастісу після того, як спецслужби країни відмовилися надати йому допуск вищого рівня.

Секретна служба заявила, що Бастіс вразливий для впливу через його тісні особисті стосунки з людьми, які представляють російського державного монополіста "Росатом", російську газову монополію "Газпром" і російське державне телебачення.

"Наш висновок полягає в тому, що зв'язки Бастіса та інші обставини дають підстави сумніватися в благонадійності цієї людини", - йдеться у листі глави секретної служби на адресу спікера парламенту.

Бастіс подав у відставку з поста віце-спікера у зв'язку із звинуваченнями, але заявив, що не порушив жодних законів і відмовився скласти депутатський мандат.

"Я знаю, що я не скоював жодних правопорушень і не порушив литовських законів", - сказав він.

Секретна служба каже, що Бастіс діяв в інтересах своїх знайомих, зокрема, в 2012-2013 році організовував зустрічі співробітників "Росатому" з тодішнім прем'єр-міністром Альгірдасом Буткявічюсом.

"Росатом" будує атомну електростанцію в Білорусі поруч з литовським кордоном. Литовський уряд виступає проти будівництва АЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.