Туреччина погрожує відправляти до Європи 15 тисяч біженців щомісяця

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:21

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу пригрозив щомісяця відправляти по 15 тисяч біженців на територію Європейського союзу.

Про це повідомляє Euractiv.

Анкара і Брюссель майже рік тому підписали міграційну угоду, завдяки якій суттєво зменшився потік мігрантів з Туреччини в Європу.

Але тепер доля документу опинилася під загрозою через дипломатичну кризу, пов'язану з забороною турецьким міністрам проводити агітаційні політичні мітинги в Європі.

"Якщо ви хочете, ми могли б відкрити шлях для 15 тисяч біженців, яких ми кожного місяця не відправляємо до Європи", - сказав Сойлу.

Сойлу, якого вважають близьким до президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, звинуватив Гаагу і Берлін у причетності до протестів проти Ердогана у червні 2013  року, прокурдських заворушень у жовтні 2014-го і невдалої спроби перевороту у липні 2016-го.

"Вони намагаються завершити роботу, яку вони не закінчили. Хто виконує цю роботу? Це Нідерланди та Німеччина", - сказав Сойлу.

Він звинуватив Європу у нездатності допомогти Туреччині набути членство в ЄС і в тому, що вона не допомагає у боротьбі з терором.

"Європа, у тебе є мужність...? Нагадуємо вам, що ви не можете грати в цьому регіоні і ігнорувати Туреччину", - додав він.

Раніше глава МСЗ Туреччини заявив, що його країна може відмовитися від міграційної угоди з Євросоюзом через загострення відносин з кількома європейськими урядами.

Нагадаємо, Євросоюз закликав Туреччину утриматися від надмірних висловлювань і дій, які в подальшому можуть призвести до загострення відносин з країнами-членами ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.