Баскські сепаратисти з ЕТА планують остаточно скласти зброю - ЗМІ

П'ятниця, 17 березня 2017, 14:59

Бойовиків баскського сепаратистського угрупування ETA збираються оголосити про остаточне роззброєння.

Про це пише Reuters з посиланням на публікацію французького видання Le Monde.

За інформацією видання, повна здача зброї запланована на 8 квітня 2017-го року.

Відзначимо, в уряді країни басків заявили, що регіональний лідер організації Ініго Уркуллу прокоментує роззброєння 17 березня. Тоді як Міністерство внутрішніх справ Іспанії наразі відмовилося від коментарів.

"ЕТА передала нам відповідальність за роззброєння свого арсеналу і, за станом на вечір 8 квітня, ЕТА має повністю здати свою зброю", – повідомив французькому виданню активіст організації Bizi,  яка виступає за незалежність країни басків, Ткесткс Ечеверрія.

Йдеться про арсенал зброї, який перебуває у схованці на території Франції в районі містечка Луоссоа у французьких Піренеях.

ЕТА, від терактів якої протягом декількох десятиліть загинули понад 800, заявила про одностороннє припинення вогню в 2011 році та пообіцяла здати зброю і до цього в повній мірі не реалізувала свою обіцянку.

Група була серйозно ослаблена протягом останніх роки після того, як були заарештовані сотні членів, в тому числі її керівник, і поліція накрила кілька схованок зброї сепаратистів.

Ета була сформована наприкінці 1950-х років у період диктатури Франсиско Франко з метою створення незалежної Баскської держави на півночі Іспанії та на півдні Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.