Криза у Македонії: президент не дозволив лідеру опозиції сформувати уряд

Четвер, 2 березня 2017, 09:51

Лідер македонської опозиційної Соціал-демократичної партії Зоран Заєв звинуватив президента країни у "державному перевороті" після того, як глава держави відмовився надати Заєва мандат на формування уряду.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Президент Македонії Георге Іванов у середу ввечері офіційно відмовив Заєву у праві сформувати уряд, незважаючи на те, що лідер соціал-демократів заявив про те, що він має парламентську більшість, необхідну для цього.

Заєв повідомив, що домовився сформувати новий уряд разом з найбільшою албанською партією в обмін на підтримку закону про більш широке використання албанської мови в країні.

Але Іванов заявив, що не дасть мандат на формування уряду будь-кому, хто підтримує "платформу, що підриває суверенітет, територіальну цілісність і незалежність Македонії".

Заєв наполягає, що президент повинен відкликати своє рішення і негайно видати мандат.

"Іванов здійснив державний переворот. Він підштовхнув Македонію до конституційної і національної кризи, заперечивши волю більшості громадян та завадивши юридичній та законній передачі влади", - сказав Заєв.

Партія Іванова VMRO-DPMNE контролювала уряд з 2006 року і була першою на грудневих виборах до парламенту, отримавши 51 місце. Однак при цьому вона не змогла сформувати уряд, оскільки для цього потрібна коаліція 61 депутата.

Єврокомісія і НАТО раніше закликали Іванова виконати вимоги конституції і дозволити формування уряду на чолі з опозицією.

Нагадаємо, прибічники VMRO DPMNE 1 березня вийшли на вулиці, протестуючи проти можливого нового коаліційного уряду. Демонстранти вважають, що можлива коаліція соціал-демократів з албанськими партіями поставить під загрозу етнічні інтереси македонців.

Етнічні албанці становлять близько 25% від 2-мільйонного населення Македонії, і албанська мова в даний час є офіційною мовою в тих регіонах, де вони становлять не менше 20% населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.