Лідерів ЄС попросили готуватися до саміту щодо Brexit у квітні - ЗМІ

Четвер, 2 березня 2017, 10:22

Лідери ЄС запланували саміт щодо виходу Великої Британії з блоку на перший тиждень квітня, хоча остаточна дата буде залежати від британського прем'єр-міністра Терези Мей.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на власні джерела.

Саміт 27 національних лідерів з'явився у внутрішньому календарі ЄС і запланований на суботу, 6 квітня. Проте у календарі зазначається, що дата ще "уточнюється".

Джерела видання в ЄС повідомили, що президент Європейської ради Дональд Туск минулого місяця попросив лідерів ЄС тримати цей і на наступний день вільними для участі в саміті, на якому будуть викладені керівні принципи для переговорів з Британією.

Очікується, що Британія офіційно повідомить ЄС про вихід з блоку наприкінці березня, і цей саміт має стати відповіддю на це повідомлення.

Але ЄС знадобиться близько чотирьох тижнів для підготовки саміту,після отримання листа від Британії про запуск статті 50 Лісабонського договору. 6-7 квітня було заплановано на початку лютого в очікуванні того, що Мей може оголосити про Brexit в середині березня.

Але опозиція в британському парламенті запустила процес, що може поставити цю дату під загрозу. Уряд сподівався запустити процес про вихід Британії з 7 березня, але парламентський процес не закінчитися до 13 березня.

Це виключає будь-які перспективи, що Мей може представити офіційне повідомлення, коли вона братиме участь у саміті ЄС 9 березня.

Якщо Мей лише в кінці березня оголосить про Brexit, то саміт, швидше за все, буде відкладено на останный тиждень квітня, відзначають чиновники ЄС.

Нагадаємо, британська Палата лордів переважною більшістю проголосувала за поправку, яка гарантує права громадян ЄС, що живуть у Великій Британії після Brexit.

Тепер законопроект має повернутися в Палату громад, яка минулого місяця відхилила згадану поправку більшістю голосів.

Це може щонайменше на тиждень загальмувати початок процедури виходу Британії з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.