У Німеччині 7 біженців подали заяви про катування у в'язницях Сирії

Четвер, 2 березня 2017, 12:40

У Німеччині семеро громадян Сирії подали заяви про вчинення злочинів керівниками сирійських спецслужб режиму президента Сирії Башара Асада.

Про це повідомляє The Washington Post.

За інформацією видання, після арешту і тортур з боку уряду Башара Аль-Асада, сирієць Халед Равас втік з Сирії, пообіцявши продовжити боротьбу.

У середу, 1 березня 2017 року, він подав юридичну скаргу у Німеччині про катування у сирійських пенітенціарних установах.

Равас, який проживає як біженець у Німеччині та ще шість інших позивачів, у тому числі його дружина, подали скарги проти шести високопоставлених чиновників режиму Асада, які, за їхніми словами, брали безпосередню участь у систематичних катуваннях.

Позивачі та адвокати з прав людини, які їх підтримують, хочуть отримати міжнародні ордери на арешт, схожий на той, що дозволив британцям затримати колишнього чилійського диктатора Аугусто Піночета.

За даними Amnesty International, в період з березня 2011 по грудень 2015 року, принаймні, 17 723 людей загинули, будучи ув'язненими сирійським урядом, та тисячі інших дисидентів були по-звірячому закатовані.

Однак, попри міжнародний осуд уряду Асада, не було практично ніяких успішних міжнародних зусиль щодо судового переслідування за військові злочини.

Міжнародний кримінальний суд (МКС), який займається розслідуванням військових злочинів, не в змозі прийняти справи з Сирії, оскільки країна не є членом суду.

Для розслідування МКС має бути схвалення Ради Безпеки ООН, проте рішення було заблоковано Росією.

Тому адвокати-правозахисники, активісти і жертви шукають альтернативи — справа, яку порушили на цьому тижні в Німеччині, є лише останнім таким прикладом.

Нагадаємо, згдіно зі звітом міжнародної правозахисної організації Amnesty International, близько 13 тисяч осіб були страчені протягом п'яти років в сирійській урядовій в'язниці Сайдная поблизу Дамаска.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.