Український безвіз затвердять пізніше, ніж грузинський, через Францію

Четвер, 2 березня 2017, 13:41

Рішення про візову лібералізацію для України буде схвалене Радою ЄС пізніше за грузинський безвіз з ініціативи французької сторони. 

Про це йдеться у статті "В ЄС домовилися про дати українського безвізу: детальний календарний графік".

У Франції вважють, що скасування віз для українців може стати козирем для лідера ультраправого "Національного фронту" Марін Ле Пен на президентських виборах, які відбудуться 23 квітня та 7 травня.

"І те, що нині Ле Пен стрімко втрачає шанси на перемогу, не змінює позицію Парижа: жодного безвізу до виборів. Всі досі налякані можливістю її перемоги, ніхто не хоче давати їй додаткову зброю", - пояснив один зі співрозмовників ЄП, інформований про дискусію в Раді ЄС

Саме тому схвалення Радою ЄС, тобто країнами-членами, заплановане на 11 травня – через чотири дні після другого туру виборів у Франції.

На той момент змін в уряді Франції не має відбутися, тож навіть у разі перемоги антиукраїнського кандидата ця країна не заблокує остаточне затвердження безвізу. Крім того, для скасування віз не потрібна одностайність – достатньо кваліфікованої більшості.

Нагадаємо, 2 березня Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) на зустрічі у Брюсселі формально схвалить рішення про візову лібералізацію для України.

Як відомо, 28 лютого на консультаціях країн-членів ЄС, представників Європарламенту та Єврокомісії було досягнуто згоди щодо запуску візової лібералізації для громадян України.

Після узгодження документа в рамках тріалогу, в квітні його мають розглянути в Європарламенті, в травні – схвалити у Раді ЄС.

Очікується, що безвіз для України фактично може набути чинності на початку червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.