Помер колишній командувач ІРА і віце-премʼєр Північної Ірландії

Вівторок, 21 березня 2017, 12:36

Колишній заступник першого міністра Північної Ірландії та командувач Ірландської Республіканської армії Мартін Макгіннесс помер у віці 66 років.

Про це заявила ірландська націоналістична партія Шинн Фейн, повідомляє AFP.

Агенція нагадує, що Макгіннесс вiдiграв ключову роль в укладенні мирної угоди між Великою Британією та Північною Ірландією в 1998 році, яка поклала край тридцятирічному конфлікту, від якого загинули понад 3500 осіб.

"З глибоким жалем і сумом ми дізналися про смерть нашого друга й товариша Мартіна Макгіннесса, який помер цієї ночі", – йдеться у заяві Шинн Фейн.

Водночас британська ВВС повідомила про те, що Макгіннесс помер від рідкісної хвороби серця.

"Поки я не можу виправдати шлях, який він обрав початку свого життя, та Мартін Макгіннесс, зрештою, зіграв вирішальну роль у керівництві Республіканського руху від насильства", – цитує агенція заяву прем'єр-міністра Британії Терези Мей.

Мартін Макгіннесс, північноірландський політик від партії Шинн Фейн, перебував на посаді заступника першого міністра Північної Ірландії з 2007 року. У відставку з цієї посади пішов у січні 2017 року.

Від партії Шинн Фейн висувався на посаду президента Республіки Ірландія на виборах 2011 року, за результатами яких посів третє місце.

Макгіннесс приєднався до ІРА у 1970 році , тоді ж вступив у Шинн Фейн. За участь у діяльності ІРА притягався до кримінальної відповідальності.

На виборах 1997 року був обраний до Палати громад від округу Центральний Ольстер, але, як і всі депутати від Шинн Фейн, відмовився принести присягу королеві Великої Британії і, таким чином, не брав участі в роботі парламенту. Народився Макгіннесс 23 травня 1950 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.