Уряд Британії не визнає вимог ЄС виплатити 60 млрд євро за Brexit - ЗМІ

Вівторок, 21 березня 2017, 17:18

Низка міністрів уряду Великої Британії, що підтримують Brexit, закликали канцлера казначейства Філіпа Хаммонда не визнавати вимог Євросоюзу про виплату 50 млрд фунтів (60 млрд євро) за вихід з ЄС.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела.

Міністри стурбовані тим, що Хаммонд не буде досить жорстким у переговорах ЄС, який має намір домагатися від Британії значної суми за Brexit.

У цьому місяці Хаммонд сказав, що Британія - це "нація, яка шанує свої зобов'язання, і якщо у нас є якісь рахунки, які ми повинні сплатити, звісно, ми будемо чинити з ними відповідно".

Провідні політики Консервативної партії наполягають на тому, що немає жодних причин і юридичних підстав виплачувати величезну суму. Вони готові прийняти необхідність внесків в певні проекти ЄС в інтересах Британії.

"Ми думаємо, що сума понад 2 млрд. фунтів або 3 млрд. фунтів буде неможливою. Ми категорично проти виплати величезної суми. В уряді є люди, які вважають, що ми повинні виплатити величезну суму за вихід, і канцлер на їхньому боці", - сказав співрозмовник в британському уряді.

Джерела, близькі до Хаммонда категорично відкидають версію, що канцлер підтримує виплату. Вони нагадали про заяву на саміті G20 у минулі вихідні, де Хаммонд відкинув ідею виплати 50 млрд фунтів плати за Brexit, і звинуватив чиновників ЄС, які озвучили цю цифру, в перевищенні повноважень.

Раніше глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявляв, що Британії виставлять "величезний рахунок" за вихід з Європейського союзу.

Зокрема, Єврокомісія хоче, щоб Британія робила внесок у проекти ЄС протягом чотирьох років після того, як буде підписано угоду щодо Brexit, а останні виплати триватимуть до кінця 2023 року.

У Британії вважають, що країна не буде юридично зобов’язана сплатити в бюджет ЄС 60 млрд євро, якщо не буде досягнуто угоди щодо умов виходу країни з блоку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.