Німеччина хоче реабілітувати 50 тисяч осіб, засуджених нацистами за гомосексуалізм

Середа, 22 березня 2017, 10:45

Німеччина 22 березня, як очікується, має затвердити скасування вироків, які досі залишаються в силі після війни, для 50 000 чоловіків, засуджених згідно з законами нацистської епохи за гомосексуалізм та запропонувати компенсацію.

Про це повідомляє AFP.

Агентство зазначає, що ця міра знаменує собою тріумф для активістів після багаторічної боротьби з метою очистити імена геїв, які жили з судимістю за статтею 175 Кримінального кодексу.

Повідомляється, що близько 5000 осіб, які були визнані винними, все ще живі.

"Ми ніколи не зможемо повністю стерти цю пародію на правосуддя, але ми хочемо реабілітувати жертв", - сказав міністр юстиції Німеччини Хейко Маас у своїй заяві.

Такі заходи слідують за так званим британським законом Тюрінга, затвердженим у жовтні, згідно з яким посмертно виправдано тисячі чоловіків, засуджених за гомосексуалізм, до його декриміналізації в 1967 році.

У Британії ініціатива була названа на честь Алана Тюрінга – видатного британського математика, який був засуджений за зв'язок з чоловіками в 1952 році та незабаром закінчив життя самогубством. У 2013 році він був посмертно помилуваний королевою Єлизаветою II.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.