Португалія вимагає відставки голови Єврогрупи через "ксенофобські і сексистські" заяви

Середа, 22 березня 2017, 14:19

Прем'єр-міністр Португалії Антоніо Кошта вимагає відставки голови Єврогрупи Єруна Дейсселблума через його "расистські, ксенофобські і сексистські" заяви.

Про це повідомляє Reuters.

Дейсселблум в інтерв'ю німецькій газеті "Frankfurter Allgemeine Zeitung" припустив, що південно-європейські країни, які отримують фінансову допомогу ЄС, витрачають свої гроші на "випивку і жінок".

Дейсселблум сказав, що у країнах Північної Європи проявили солідарність з півднем під час кризи євро в 2010-2013 роках шляхом надання їм фінансової допомоги.

"Але той, хто потребує допомоги, теж має зобов'язання. Я не можу витрачати всі свої гроші на випивку і жінок, а потім просити вас про підтримку. Цей принцип діє на особистому, місцевому, національному та європейському рівнях", - сказав він.

Кошта заявив, що "Європа стане тільки надійнішою, як спільний проект в той день, коли пан Єрун перестане бути главою Єврогрупи і вибачиться перед всіма країнами і народами, які були глибоко ображена його висловлюваннями".

Міністр закордонних справ Португалії Аугусто Сілва Сантош зробив аналогічні зауваження в ході візиту до Вашингтона у вівторок.

"Коментарі Дейсселблума дуже несправедливі, і, з португальської точки зору, абсолютно неприпустимі", - сказав міністр, додавши також, що багато членів Європарламенту поділяють цю думку.

Іспанський євродепутат Естебан Гонсалес Понс назвав заяву "расизмом і чоловічим шовінізмом, яка образила південні країни, і їхніх жінок", закликавши Дейсселблума піти у відставку.

Іспанія вже давно проводить кампанію, щоб Єврогрупу очолив їхній міністр фінансів Луїс де Гіндос.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.