Теракт у Лондоні: нападник працював вчителем та радикалізувався у Саудівській Аравії

П'ятниця, 24 березня 2017, 10:12

Виконавець теракту в Лондоні Халід Масуд працював старшим викладачем англійської мови у коледжі  в Лутоні та радикалізувався у Саудівській Аравії, проте йому вдалося уникнути нагляду британської контррозвідки MI5.

Про це повідомляє The Telegraph.

Нагадаємо, напередодні британська поліція встановила особу людини, яка в середу скоїла теракт у Вестмінстері. Нападника звуть Халід Масуд, йому було 52 року.

Проте, як зазначає видання, нападник, який скоїв теракт, при народженні отримав ім'я Едріан Елмс, та вважався кримінальним злочинцем.

Ще у 2000 році він напав на чоловіка через конфлікт з "расовим підтекстом". Згодом, три роки потому, перед тим, як поїхати у Саудівську Аравію, Масуд розбив ніс одному чоловіку.

Масуд отримав свою першу судимість у листопаді 1983 року за умисне нанесення шкоди, коли йому було 18, а останню судимість - у 2003 році.

Елмс або Масуд, ісламське ім'я, яке він вибрав для себе, - був відомий поліції як злісний громило, чий насильницький екстремізм привернув увагу розвідки MI5.

Проте, як повідомляє видання, в якийсь момент було прийнято рішення, що він більше не вважається небезпечним.

У поліції вважають, що Масуд, який неодноразово попадав у в'язницю, ймовірно радикалізувався саме там.

Проте, за інформацією видання The Sun, якому вдалося отримати резюме Масуда, стало відомо, що до 2005 року він працював в місті Янбу, Саудівська Аравія, та згодом навчав працівників в одній з інституцій цієї країни.

Окрім того, у 2004 році він одружився із мусульманкою Фарзаною Малік. Поки невідомо, чи прийняв він іслам в той час.

У тому ж році Масуд отримав сертифікат TESOL, який дозволив йому викладати англійську мову іноземцям.

Навесні 2009 року Масуд повернувся з Саудівської Аравії у Велику Британію.

Після п'ятимісячного перериву він працював у коледж в Лутоні "старшим викладачем англійської мови".

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Британії Тереза Мей повідомила, що нападник народився у Британії та раніше був відомий військовій розвідці MI5.

Раніше повідомлялося, що 22 березня у Лондоні в районі Вестмінстерському мосту, біля парламенту Британії, відбулася перестрілка.

За даними очевидців, напад біля парламенту почався на Вестмінстерському мосту, коли автомобіль спочатку врізався в парапет, зачепивши пішоходів, поїхав далі до парламенту, де врізався в огорожу.

Поліцейські застрелили чоловіка, який вискочив з автомобіля і напав на них з ножем.

За останніми даними, внаслідок теракту біля будівлі парламенту в Лондоні загинули 4 осіб, щонайменше 40 отримали поранення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.