У Римі відбудеться ювілейний саміт країн ЄС

Субота, 25 березня 2017, 09:32

25 березня європейські лідери зберуться в Римі, щоб відзначити 60-річчя установчих договорів ЄС, які були підписані в італійській столиці. У 1957 році був підписаний Римський договір про вільне пересування людей, товарів, послуг і капіталу.

Про це повідомляє сайт Європейської ради.

"Ми використаємо цю можливість, щоб поміркувати про стан Європейського союзу і майбутнє процесу інтеграції", - йдеться у листі-запрошенні європейським лідерам, підписаному головою Європейської Ради Дональдом Туском, прем'єр Італії Паоло Джентілоні і прем’єром головуючої в Раді ЄС Мальти Джозефом Мускатом.

Ювілейні урочистості розпочнуться вранці і будуть включати засідання за участю глав держав і урядів країн ЄС, голів Європарламенту, Європейської Ради, Єврокомісії.

За підсумками церемонії лідери ЄС мають намір прийняти Римську декларацію, в якій дадуть оцінку досягненням союзу за минулі 60 років і викладуть спільне бачення на найближчі роки.

Раніше повідомлялося, що Польща може не підтримати Римську декларацію, якщо в тексті документу не буде відображено питань, які Варшава вважає важливими.

Однак пізніше премʼєр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща підтримає документ.

Греція також погрожувала не підписати Римську декларацію через нереальні, на думку Афін, вимоги Міжнародного валютного фонду.

Пізніше глава уряду Алексіс Ципрас повідомив, що підпише документ, але потребує підтримки блоку проти вимог Міжнародного валютного фонду щодо трудових реформ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.