ЄС закликав Білорусь звільнити затриманих мітингувальників та журналістів

Неділя, 26 березня 2017, 10:09

Євросоюз закликає владу Білорусі поважати свободу вираження думки та звільнити велику кількість затриманих під час мітингу в День волі у Мінську пересічних громадян та журналістів.

Про це йдеться у заяві прес-секретаря Європейської служби зовнішніх дій (зовнішньополітична служба ЄС)

"Протягом останніх днів ми спостерігали за превентивними затриманнями та арештами на підставі різних звинувачень. Журналісти були затримані за висвітлення подій", – відзначається у заяві.

У зовнішньополітичній службі ЄС наголошують що такі дії, а саме придушення свободи слова і зборів суперечить проголошеній Білоруссю політиці, спрямованої на демократизацію, та міжнародним зобов'язанням країни.

"Міжнародне співтовариство закликає до стриманості, реакція спецслужб була безладною і недоречною. У приміщенні правозахисного центру "Вясна" був проведений обшук", – наголошують в ЄС.

У заяві відзначається, що величезна кількість пересічних громадян були затримані без всяких видимих причин.

"У цьому зв'язку нагадаємо, що застосування сили проти мирних демонстрантів не може бути виправданим за жодних обставин", – йдеться у повідомленні.

ЄС вирішив нагадати владі Білорусі про необхідність поваги до основних прав і свобод, у тому числі свободи вираження поглядів, свободи зібрань.

"Нещодавно затримані мирні громадяни мають бути негайно звільнені", – наголошують в Євросоюзі.

"Кроки Білорусі, спрямовані на повагу до універсальних основоположних свобод, верховенства права і прав людини залишаються ключовими для формування взаємин Європейського Союзу з країною", – резюмується у заяві.

Раніше повідомлялося, що під час мітингів до Дня свободи в Білорусі в суботу були затримані щонайменше 25 журналістів та сотні учасників мітингів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.