Теракт у Лондоні: ще у 2010 році нападника розглядали як потенційного екстреміста

Понеділок, 27 березня 2017, 14:53

Халід Масуд, який здійснив напад біля будівлі британського парламенту, внаслідок якого загинули 4 людини, був відомий як потенційний екстреміст ще в 2010 році.

Про це стало відомо після того, як поліція здійснила нове затримання у ніч на неділю у зв'язку з розслідуванням, повідомляє The Guardian.

Халід Масуд вперше потрапив у поле зору британської контррозвідки MI5 шість років тому після повернення до британського міста Лутон, Бедфордшир, з Саудівської Аравії, де він викладав англійську.

Проте він зник з радарів спецслужб за деякий час до фатального нападу в Лондоні, що стався минулого тижня.

Видання The Sunday Times повідомило, що заборонена група Аль-Мухаджірун, яку очолював вже ув'язнений "проповідник мови ненависті" Анжем Чудари, був активний на цій території в той час, і Масуд розглядався розвідкою як "особа, що представляє інтерес", оскільки міг бути пов'язаний з людьми, щодо яких велося розслідування.

Проте спостереження за Масудом було припинено.

Повідомляється, що у неділю було затримано 30-річного чоловіка, після проведення обшуку у Бірмінгемі.

"Новий арешт був проведений в рамках проведеного розслідування столичної команди по боротьбі з тероризмом щодо вестмінстерського нападу", - заявив прес-секретар столичної поліції.

Загалом, за підозрою в підготовці терористичних актів, затримано 12 осіб.

Нагадаємо, поліція Лондона під час розслідування нападу біля будівлі британського парламенту прийшла до висновку, що нападник Халід Масуд діяв самостійно, при цьому мотиви вчинку досі залишаються невідомі.

Раніше повідомлялося, що 22 березня у Лондоні в районі Вестмінстерського мосту, біля парламенту Британії, відбулася перестрілка.

За даними очевидців, напад біля парламенту почався на Вестмінстерському мосту, коли автомобіль спочатку врізався в парапет, зачепивши пішоходів, поїхав далі до парламенту, де врізався в огорожу.

Поліцейські застрелили чоловіка, який вискочив з автомобіля і напав на них з ножем.

Внаслідок нападу загинули 4 особи, ще понад 50 отримали поранення. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.