Сенат США наблизив членство Чорногорії в НАТО

Вівторок, 28 березня 2017, 10:03

Сенат США відкрив дорогу Чорногорії для вступу в НАТО, проголосувавши за завершення дебатів з цього питання, дозволивши тим самим поставити на голосування питання про ратифікацію членства.

Про це повідомляє The Hill.

Американські сенатори проголосували "97" голосами за завершення дебатів за договором про підтримку заявки східноєвропейської країни. Лише сенатори від "Республіканської партії" Ренд Пол та Майк Лі проголосували "проти".

Сенатори-республіканці, включаючи Джона Маккейна, вважають, що дозвіл для Чорногорії приєднатися до НАТО може послати сигнал для протистояння Росії у Східній Європі.

"Така ідея, що ми можемо бути в безпеці, вільними та не вступати у взаємодію з світом, сидіти на узбіччі й дивитися, як Путін перевертає світ - є наївною", - заявив сенатор Ліндсі Грем перед голосуванням.

Повідомляється, що остаточне голосування очікується на цьому тижні.

Нагадаємо, нещодавно глава Держдепартаменту США Рекс Тіллерсон звернувся до лідерів сенату із закликом ратифікувати угоду про вступ Чорногорії в НАТО.

Як відомо, Росія виступає проти будь-якого розширення Північноатлантичного альянсу. Затримка з ратифікацією Сполученими Штатами угоди про вступ Чорногорії до НАТО викликала питання, чи піде адміністрація Дональда Трампа і його Республіканська партія на протистояння з Росією, незважаючи на прагнення Трампа до поліпшення відносин.

Чорногорія отримала офіційне запрошення в НАТО на початку грудня 2015 року. Для перетворення Чорногорії в повноправного члена НАТО необхідна ратифікація відповідного документа всіма 28 країнами-членами альянсу. Станом на початок березня вже 24 країни ратифікували угоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.