У Німеччині почали розслідування щодо шпигунства Туреччини

Вівторок, 28 березня 2017, 19:04

Німецька прокуратура у вівторок оголосила про початок розслідування у зв'язку з інформацією про те, що турецькі агенти шпигують німцями, які нібито є прихильниками проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Про це повідомляє AFP.

Федеральна прокуратура з'ясовуватиме, Туреччина отримала детальну інформацію більш ніж 300 людей на території Німеччини.

"Успіх розслідування багато в чому буде залежати від інформації, якою поділяться з нами німецькі контррозвідувальні агентства", - сказала прес-секретар прокуратури.

Міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр між тим застеріг Туреччину від шпигунства в Німеччині, заявивши, що "шпигунська діяльність у Німеччині переслідується за законом".

"Очевидно, що турецька розвідувальна служба (МІТ) стежить за людьми, що живуть у Німеччині. Це неприпустимо й неприйнятно", - сказав Борис Пісторіус, міністр внутрішніх справ землі Нижня Саксонія.

Пісторіус також заявив, що вирішив оповістити більше 10 об'єктів стеження в Нижній Саксонії, у тому числі школу і як мінімум дві компанії, побоюючись, що люди можуть постраждати від "відплати", якщо вони поїдуть в Туреччину.

За його словами, дії турецьких властней "близькі до параної", і "всі прихильники Гюлена розглядаються ними як терористи і вороги держави, хоча цьому немає ні найменших доказів".

"На сьогодні у нас немає ніяких доказів того, що прихильники Гюлена порушили правила будь-яким способом", - зазначив Пісторіус.

Раніше німецькі ЗМІ повідомили, що Національна розвідувальна служба Туреччини (МІТ) шпигувала за сотнями людей у Німеччині, підозрюючи їх у тому, що вони є прихильниками проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.