Могеріні у Македонії закликала президента дати дозвіл на формування уряду

фото
П'ятниця, 3 березня 2017, 09:24

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні зустрілася з президентом Македонії Георге Івановим і закликала його скасувати рішення, яким він відмовив лідеру оппозиції у праві сформувати уряд.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Я звернулася до президента з проханням подумати про подальші кроки, щоб переглянути своє рішення в інтересах всіх громадян цієї країни; і, як написано в Конституції, цитую: "вручити мандат кандидатові, що належать до партії, яка має більшість в Асамблеї." Це Конституція цієї країни і ми очікуємо, що ця Конституція буде дотримуватися", - сказала Могеріні.

Вона підкреслила, що приїхала до Македонії, щоб чітко дати зрозуміти, що Європейський Союз прагне до інтеграції в ЄС цієї країни і всього регіону.

Федеріка Могеріні виступає у парламенті Македонії (фото - twitter.com/federicamog)

"Це в наших інтересах, як Європейського Союзу, і це в інтересах всіх громадян цього регіону, і я знаю, що громадяни цієї країни мають дуже сильні очікування щодо просування вперед на шляху інтеграції в Європейський Союз", - додала Могеріні.

Нагадаємо, 1 березня президент Македонії офіційно відмовив лідеру опозиції Зорану Заєву у праві сформувати уряд, незважаючи на те, що лідер соціал-демократів заявив про те, що має парламентську більшість, необхідну для цього.

Іванов мотивував це рішення тим, що соціал-демократи домовилися про формування уряду з албанської партією, а це загрожує "суверенітету, територіальній цілісності і незалежності Македонії".

Заєв звинуватив президента країни у "державному перевороті".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.