Угорщина може закрити Центральноєвропейський університет, заснований Соросом

Четвер, 30 березня 2017, 08:36

Влада Угорщини просуває законопроект, спрямований проти фінансованих з-за кордону навчальних закладів.

Центральноєвропейський університет (CEU), заснований мільярдером і філантропом Джорджем Соросом у 1991 році, вважає, що такі дії спрямовані на закриття університету, повідомляє Bloomberg.

Законопроект був представлений в парламенті міністром з питань людських ресурсів Золтаном Балогом, який рекомендував його прийняти, аргументуючи це "міркуваннями національної безпеки" і забезпеченням того, щоб університетські курси відповідали "пріоритетам зовнішньої політики".

"Законопроект загрожує нашому подальшому існуванню в Угорщині. Це інституція, яка не підкоряється залякуванню чи силі" - сказав президент CEU Міхаель Ігнатієфф.

Законопроектом пропонується посилити правила для університетів з країн, що не входять в ЄС, змусивши їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження. CEU, акредитований у США і Угорщини, такої угоди не має. За іншою нормою, від іноземних університетів вимагається мати кампус і в країні походження. CEU – єдиний з 28 іноземних університетів Угорщини, такого кампусу не має.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який раніше пообіцяв викорінити "неліберальну демократію" в країні, продовжує кампанію з приглушення голосів опозиції.

Свою стурбованість щодо намірів Угорщини щодо Центральноєвропейського університету висловив повірений у справах США Девід Костеланчік. За його словами, США проти будь-яких заходів, які можуть похитнути незалежність університету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.