В Берліні знайшли оригінал Акта про незалежність Литви від 1918 року

Четвер, 30 березня 2017, 12:00

У дипломатичному архіві Німеччини 29 березня 2017 року був виявлений оригінал Акта про незалежність Литви від 16 лютого 1918 року литовською мовою.

Цю інформацію підтвердив професор університету ім. Вітаутаса Великого Людас Мажиліс, повідомляє портал Delfi.

"Поряд з німецьким варіантом у справі був литовський варіант постанови з усіма 20-ма явно оригінальними підписами", - сказав Мажиліс.

За його словами, аркуш був складений, що підтверджує, що його надіслали поштою. Акт був підшитий до справи в березні. Мажиліс сказав, що зайнятися пошуками акта його спонукало наближення сторіччя з дня цієї події.

Акт 16 лютого - документ, який був складений і підписаний Радою Литви під головуванням Йонаса Басанавічюса 16 лютого 1918 року у Вільнюсі.

У політичному архіві МЗС Німеччини акт зберігався в групі справ під назвою "Майбутнє балтійських провінцій: Литва".

Оригінал акта був переданий Басанавічюсу, але ніколи не піддавався розголосу. Про місцезнаходження документа нічого не було відомо з 1940 року, коли Литва була окупована СРСР.

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявив, що Литва сподівається повернути виявлений у Німеччині оригінал акта про проголошення незалежності Литви і не сумнівається в доброзичливості Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.