МЗС Литви попросило Німеччину про передачу Акта про незалежність 1918 року

П'ятниця, 31 березня 2017, 10:05

Глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс звернувся до міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля з проханням про передачу Литві Акта 16 лютого, знайденого в дипломатичному архіві в Берліні.

Про це повідомляє Delfi.lt.

"Я сказав, що для нас це один з найважливіших історичних документів, і ми хотіли б, щоб він потрапив в Литву", - сказав Лінкявічюс.

За словами Лінкявічюса, обговорення цього питання планують продовжити 31 березня в Брюсселі.

Міністр зауважив, що Габріель обіцяв привезти на зустріч факсиміле документа і представити характеристику юридичної ситуації з цього питання.

Лінкявічюс також сказав, що в розмові попросив дозволити литовським вченим вивчити документи, пов'язані з відновленням незалежності Литви, Габріель обіцяв виступити посередником у цьому питанні.

Акт 16 лютого в дипломатичному архіві 29 березня знайшов професор університету ім. Вітаутаса Великого Людас Мажиліс. Історики вважають, що цей документ, підписаний 20-ю підписантами, 99 років тому німецьким дипломатам міг передати підписант Юргіс Шауліс. Припускають, що 16 лютого 1918 року могли підписати кілька таких актів, а місцезнаходження інших невідоме.

Президент Даля Грибаускайте 30 березня повідомила, що її команда зв'язалася з офісом Ангели Меркель і почала досліджувати можливість повернення документа в Литву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.