Німеччина передала Литві копію Акта про незалежність 1918 року

фото
П'ятниця, 31 березня 2017, 13:41

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель передав главі Міністерства закордонних справ Литви Лінасу Лінкявічюсу копію Акта про незалежність 1918 року, документа, який нещодавно був знайдений в дипломатичному архіві у Берліні.

Про це прес-служба МЗС Німеччини написала у своєму Twitter.

"Сюрприз для наших друзів з Литви: глава МЗС Габріель передав факсиміле недавно виявленого документа про незалежність", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс звернувся до міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля з проханням про передачу Литві Акта 16 лютого, знайденого в дипломатичному архіві в Берліні.

Габріель обіцяв привезти на зустріч факсиміле документа і представити характеристику юридичної ситуації з цього питання.

30 березня президент Литви Даля Грибаускайте повідомила, що її команда зв'язалася з офісом Ангели Меркель і почала досліджувати можливість повернення документа в Литву.

Нагадаємо, у дипломатичному архіві Німеччини 29 березня 2017 року був виявлений оригінал Акта про незалежність Литви від 16 лютого 1918 року литовською мовою.

Історики вважають, що цей документ, підписаний 20 особами, 99 років тому німецьким дипломатам міг передати підписант Юргіс Шауліс. Припускають, що 16 лютого 1918 року могли підписати кілька таких актів, а місцезнаходження інших невідоме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.