Президент Косова відмовився від плану створити армію без змін у Конституції

П'ятниця, 31 березня 2017, 14:49

Президент Косова Хашим Тачі відмовився від своїх планів щодо швидкого перетворенню сил безпеки країни на армію, поступившись сильній опозиції в цьому питанні з боку західних союзників.

Про це повідомляє Euractiv.

На початку березня Тачі  вніс до парламенту законопроект щодо створення регулярної армії Косово через зміну чинного законодавства, яке регулює діяльність Сил безпеки Косово (KSF).

Створення армії передбачалосяч без внесення змін до Конституції, а отже, необхідно було б обходити ймовірне вето етнічних косовських сербів, які вороже ставляться до такого кроку. Більшість населення Косово складають етнічні албанці.

Після війни 1998-1999 років Косово з Сербією, на косовській території були розгорнуті багатонаціональні війська НАТО, і Косово в даний час не має права на власну армію. Тепер Тачі заявив про необхідність конституційних змін.

"Ми повністю згодні, що цей процес повинен відбуватися через конституційні зміни. Ми хочемо створити армію Косово для того, щоб стати складовою частиною НАТО, а не армію, яка буде ізольована", - сказав він.

Тачі нагадав про сильну опозицію щодо його ініціативи з боку НАТО, США та інших провідних міжнародних покровителів Косова.

Белград також виступає проти армії Косова, заявивши, що така армія "поставить під загрозу виживання сербів в Косово".

Відповідно до законопроекту, армія повинна була мати 5000 легко озброєних солдатів, оснащених бронетехнікою і вертольотами, і 3000 резервістів.

Детальніше по темі – у статті Навіщо Косово йде на міжнародний скандал, створюючи свою армію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.