Комітет Європарламенту у четвер розгляне безвіз для України

Четвер, 9 березня 2017, 09:13

Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) 9 березня розгляне і затвердить проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

Про це повідомляє УНІАН.

Доповідач Марія Габріель зробить презентацію щодо "стану тріалогу" (переговори між Європарламентом, Радою ЄС та Мальтійським головуванням у ЄС щодо надання Україні безвізового режиму), після чого заплановане електронне голосування (у порядку денному воно записано як "можливе").

Текст законодавчого акту, який був погоджений за результатами тріалогу, прописаний у листі генерального секретаріату Ради ЄС від 3 березня, який називається "Пропозиції для нормативного акту Європейського парламенту та поправки до акту Ради N539/2001 зі списком третіх країн, громадяни яких повинні мати візу для перетину зовнішніх кордонів, та тих, громадяни яких від цієї вимоги звільнені (Україна)".

Лист надісланий на ім'я президента Комітету Клода Моралеса від головуючої в Комітеті постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) Марлен Боннічі (посол головуючої в ЄС Мальти), в якому вона пише, що після неформальної зустрічі представників трьох інституцій COREPER погодив проект компромісного тексту.

Саме тому посол підтверджує, що в разі, якщо парламент ухвалить цю позицію у першому читанні, Рада таку позицію підтвердить, і буде ухвалений акт відповідно до позиції ЄП.

Тому пропонується ухвалити наступне рішення: "У додатку I (список країн, на які розповсюджується візовий режим) посилання на Україну видалити, у додатку II (список країн з безвізовим режимом) посилання на Україну вставити. Акт набуде чинності на двадцятий день після публікації в офіційному журналі".

За процедурою, проект рішення про скасування візового режиму для України Європарламент проголосує, як очікується, на пленарному засіданні 5 квітня.

Нагадаємо, 2 березня Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) на зустрічі у Брюсселі формально схвалить рішення про візову лібералізацію для України.

Як відомо, 28 лютого на консультаціях країн-членів ЄС, представників Європарламенту та Єврокомісії було досягнуто згоди щодо запуску візової лібералізації для громадян України.

Після узгодження документа в рамках тріалогу, в квітні його мають розглянути в Європарламенті, в травні – схвалити у Раді ЄС.

Очікується, що безвіз для України фактично може набути чинності на початку червня.

На сайті ЄП опублікована стаття з детальним описом графіку та позиціями окремих гравців ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.