В Іспанії вперше почали слухання справи про військові злочини режиму Асада

Понеділок, 10 квітня 2017, 15:38

Суд в Іспанії почав слухання свідчень щодо можливих військових злочинів чиновників режиму президента Сирії Башара Асада.

Про це повідомляє Associated Press.

Позивачем у справі виступає громадянка Іспанії, чий брат був викрадений і підданий тортурам у Дамаску, а згодом страчений у 2013 році. 

Скарга була подана у лютому за ініціативою групи юристів-міжнародників від імені сестри загиблого.

Сестра розповіла національному судді Елою Веласко в Мадриді, що її брат, водій вантажівки, ніколи не був членом сирійської опозиції.

Вона також пояснила, що сім'я упізнала тіло загиблого серед фотографій, які були контрабандою вивезені з Сирії фотографом-криміналістом. Фотограф, ім’я якого не називається, ймовірно, буде свідчити перед судом в наступному місяці,.

Справа стосується дев'яти сирійських високопоставлених чиновників, сам Асад не проходить у справі. Це перша кримінальна справа прийнята іноземним судом проти чиновників сирійського режиму.

Суд розслідує цю справу відповідно до принципу універсальної юрисдикції, яка в Іспанії дозволяє судове переслідування за серйозні злочини в інших країнах, якщо серед жертв є іспанці. У цьому випадку, на думку судді, сестра може розглядатися як жертва злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.