Brexit: іноземні держави могли втручатися у голосування

Середа, 12 квітня 2017, 13:02

Іноземні держави могли втрутитися у процес голосування на референдумі про вихід Великої Британії з Європейського союзу минулого року.

Такого висновку дійшла парламентська комісія, яка розслідувала причини збоїв у роботі сайту, на якому британці реєструвалися для участі в референдумі, повідомляє ВВС.

Реєстр для голосування "впав" 7 червня 2016 року незадовго до закінчення крайнього терміну реєстрації для голосування після теледебатів і на тлі кампанії в соціальних мережах про необхідність реєстрації.

Офіційні цифри свідчать, що 525 тисяч осіб подали заявку на реєстрацію для голосування у той день.

Уряд Британії і адміністратори виборчої комісії заявили, що сайт не витримав через сплеск запитів. Але депутати парламентського комітету кажуть, що не можна виключати іноземних кібератак.

Голова парламентського комітету, який проводив розслідування, заявив, що немає "твердих" доказів спрямованих атак на сайт реєстрації.

Але він додав, що в доповіді комітету включили можливість, що "припинення роботи сайту, можливо, було спричинене DDoS-атаками з використанням бот-мереж".

У момент зупинки роботи сайту тодішній прем'єр Британії Девід Кемерон продовжив термін для реєстрації на 48 годин і ще 430 тисяч осіб подали заявки на реєстрацію в якості виборця протягом цього періоду.

Комітет закликає уряд створити новий центр комп'ютерної безпеки, щоб контролювати і стримувати потенційні атаки на британських виборах і референдумах, зокрема, іноземні спроби вплинути на громадську думку і підірвати демократичний процес.

"Розуміння США і Британії терміну "кібернетичний" переважно стосується технічних та комп'ютерних мереж. Але, наприклад, Росія і Китай використовує когнітивний підхід, заснований на розумінні психології мас", - йдеться в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.