ЄС має надати перспективу членства для Східного партнерства: заява Вишеградської четвірки

Середа, 12 квітня 2017, 17:58

Міністри закордонних справ країн Вишеградської четвірки (Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина) оприлюднили у Варшаві заяву, в якій висловилися за надання перспектив членства в ЄС тим країнам Східного партнерства, які в цьому зацікавлені.

Документ було оприлюднено Міністерством закордонних справ Польщі після спільної міністерської зустрічі країн Вишеградської четвірки та Східного партнерства, що відбулася у польській столиці 12 квітня.

Міністри "четвірки" вважають, що положення про перспективи членства має містити декларація наступного саміту Східного партнерства, який пройде у листопаді у Брюсселі.

"Брюссельська декларація повинна відображати різні прагнення  країн Східного партнерства і передбачати перспективу членства зацікавленим в ньому країнам, а також містити амбітний порядок денний для Східного партнерства на тривалу перспективу",  - заявляють міністри.

Міністри назвали також ключовим завданням для відносин з Євросоюзом Грузії, Молдови та України імплементацію ними угод про асоціацію, включно з положеннями про вільну торгівлю, які вони містять.

Вони також привітали надання безвізового режиму громадянам Грузії та висловили сподівання, що Євросоюз якомога швидше скасує візи для українців.

"Чинний безвізовий режим з Молдовою доводить, що він приносить очевидні результати для громадян", - йдеться в заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.