У переговорах по Кіпру залишилось кілька невирішених питань - посланець ООН

Четвер, 13 квітня 2017, 16:08

Грецькі і турецькі кіпріоти досягли критичної точки в переговорах щодо возз’єднання острова і лише невелика кількість питань залишаються невирішеними.

Про це заявив посланник ООН на Кіпрі Еспен Барт Ейде в інтерв’ю Reuters.

"Ми знаходимося на перехресті. Я думаю, що лідери знають, що ми знаходимося на перехресті, а на перехресті треба зробити правильний поворот. Є відносно невелике число невирішених питань, переважна більшість вже узгоджені", - сказав Ейде.

Серед  питань, які ще потребують домовленостей, за його словами, остаточна угода про територіальні зміни, деякі майнові питання та безпеки.

Він сказав, що "не має сумніву", що сторони підійшли до вирішення проблеми ближче, ніж коли-небудь раніше. Але він відмовився прогнозувати, чи буде в цьому році мирний план узгоджений двома сторін, а потім поставлений на всенародний референдум.

"Я вірю, що це можливо. Чи станеться це, я думаю, по питання залишається відкритим. Але це можна здійснити", - зазначив Ейде.

Нагадаємо, лідери етнічно розділеного Кіпру 11 квітня відновили підтримувані ООН мирні переговори про возз’єднання розділеного острова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.