У Чорногорії висунули звинувачення 14 підозрюваним в організації спроби путчу

П'ятниця, 14 квітня 2017, 14:43

Спеціальний прокурор Чорногорії по боротьбі з організованою злочинністю оголосив обвинувальний висновок стосовно 14 осіб, в тому числі двох росіян, підозрюваних в організації перевороту минулого року.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Прокурор Мілівоє Катніч відправив обвинувальний висновок до вищого суду в Подгориці для затвердження.

У справі проходять чорногорські, сербські і російські громадяни, в тому числі двоє лідерів чорногорської опозиції Андрій Мандич і Мілан Кнєжевич від проросійського опозиційного "Демократичного фронту".

Обвинувачення також пред’явлені двом російським офіцерам військової розвідки і генералу поліції з Сербії.

Все вони нібито брали участь у змові з метою повалення прозахідного уряду і планували замах на тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановіча в день парламентських виборів 16 жовтня.

Прокурор переконує, що у держави є тверді докази, що теракт був спланований двома лідерами опозиції і російськими громадянами Володимиром Поповим і Едуардом Широковим.

Проте частина експертів у Чорногорії вважають, що Джуканович сам найняв підозрюваних грати роль путчистів для того, щоб завоювати симпатії виборців. "Демократична партія соціалістів" Джукановича посіла перше місце на жовтневих виборах.

Нагадаємо, 16 жовтня минулого року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Перед голосуванням Джуканович заявив, що Росія фінансує опозицію для того, щоб зірвати майбутнє членство Чорногорії у НАТО.

У листопаді Міло Джуканович звинуватив проросійську опозицію у безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні і його вбивства у день виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.