У Молдові бізнесмена Платона засудили до 18 років за крадіжку $40 млн

Четвер, 20 квітня 2017, 14:39

В Молдові суд визнав бізнесмена В'ячеслава Платона винним у шахрайстві в особливо великих розмірах і відмиванні грошей і засудив його до 18 років в'язниці.

Про це повідомляє Newsmaker.

Прокурори просили для Платона 23 роки позбавлення волі. Обвинувачення заявило, що в результаті незаконних дій Платон вивів з Banca de Economii (ощадний банк Молдови) понад 800 млн леїв ($41 млн).

Звинувачення повністю ґрунтувалося на свідченнях іншого бізнесмена - мера міста Оргеєв Ілана Шора.

Суд також постановив конфіскувати у Платона фінансові активи та нерухоме майно на користь Banca de Economii на загальну суму 869 млн леїв.

Після винесення вироку Платон заявив, що це "вирок не йому, а всій Молдові", а також назвав його "плахотнюковським цирком" (Платон мав на увазі олігарха Влада Плахотнюка, яка називають "сірим кардиналом" Молдови).

Примітно, що Платону не дали останнього слова, так як він був відсторонений від участі в засіданнях суду через "неналежну поведінку".

Платона також звинувачують у причетності до справи про зникнення $1,5 млрд з трьох банків країни напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року.

Адвокат Платона пообіцяв оскаржити сьогоднішнє рішення в Апеляційній палаті, а після закінчення всього процесу в Молдові звернутися в європейські судові інстанції.

Нагадаємо, у 2016 році Платона затримали в Україні, після чого Печерський суд виніс рішення про його арешт і екстрадицію до Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.