У Румунії бояться, що Європа "різних швидкостей" стане новою "залізною завісою"

Четвер, 20 квітня 2017, 18:04

Голова Сенату Румунії (верхня палата парламенту) Келін Попеску Тарічану вважає, що ідея "Європи різних швидкостей" може призвести до виникнення нового розколу в блоці, на кшталт того, що був під час комуністичного періоду.

Про це повідомляє Euractiv.

Тарічану вважає, що післявоєнний період, коли Європа була розділена могутніми державами того часу, є причиною того, чому Румунія відстає від інших держав-членів ЄС в плані розвитку.

"Ведуться інтенсивні дискусії про багатошвидкісну Європу або про одне концентроване коло. Я поділився своїми побоюваннями з віце-президентом Єврокомісії, що ця ідея може привести до нового поділу Європи. Я кажу новий поділ, тому що після Другої світової війни Європа була розділена "залізною завісою", - пояснив Тарічану.

Голова Сенату також додав, що він сподівається, що Механізм співробітництва та перевірки (CVM)) більше не буде застосовуватися до Румунії у 2018 році і що країна стане повноправним членом ЄС.

"Ми хочемо бути частиною ЄС в якості повноправного члена. Багато румунів більше не хочуть мати відчуття, що Європа працює за різними критеріями для учасників у різних категоріях", - сказав він.

Нагадаємо, лідери найбільших економік континентальної Європи схвалили концепцію багатошвидкісної Європи, в якій деякі країни могли б поглиблювати інтеграцію швидше, ніж інші.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.