Туреччина не збирається довіку чекати на порозі ЄС – Ердоган

Середа, 26 квітня 2017, 08:37

Туреччина не буде чекати на порозі Євросоюзу вічно і готова вийти з переговорів про вступ до ЄС, якщо в деяких країнах-членах зростатиме ісламофобія і ворожнеча.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в інтерв’ю Reuters.

"У Європі все стало дуже серйозним з точки зору масштабів ісламофобії. ЄС закриває двері перед Туреччиною, хоча Туреччина не закриває свої двері ні для кого", - сказав Ердоган.

"Якщо вони не ведуть себе щиро, ми повинні знайти вихід. Чому ми повинні ще чекати? Ми говоримо про 54 років", - сказав він, маючи на увазі договір 1963 року, який визначив довгостроковою метою вступ Туреччини в ЄС.

У разі необхідності, за його словами, Туреччина може провести голосування про членство в ЄС аналогічне тому, що було у Британії.

При цьому Ердоган підкреслив, що досі готовий вести з ЄС переговори. "Немає нічого, щоб ми не були згодні виконати, як тільки вони попросять про це. Тим не менш, нас тримають на порозі", – сказав президент Туреччини.

Як відомо, на референдум у Туреччині, який відбувся 16 квітня, було винесене питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні.

За внесення до конституції поправок проголосували 51,41% виборців.

Міжнародні спостерігачі заявили, що референдум не відповідав стандартам демократії.

Нагадаємо, єврокомісар з політики добросусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган заявив, що відносини між Брюсселем і Анкарою підійшли до точки неповернення, за якою неможливі "справи як зазвичай".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.