Безпека ЄС залежить від Туреччини, необхідно співпрацювати - глава МЗС Угорщини

П'ятниця, 28 квітня 2017, 11:02

Європейський союз має продовжувати співпрацю з Туреччиною, яка стримує потік мігрантів і від якої фактично залежить європейська безпека.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС на Мальті.

"Ми розглядаємо Туреччину як дуже важливого партнера, адже не варто забувати, що підписавши міграційну угоду, ЄС фактично віддав безпеку Європи в руки Туреччини. Якщо угода не працюватиме, то сотні тисяч, а може й мільйони мігрантів знову прямуватимуть до Європи через західнобалканський маршрут. Ми маємо запобігти цьому", - сказав Сіярто.

Угорський міністр також зазначив, що його країни поважає результати турецького референдуму про розширення повноважень президента Реджеп Таїпа Ердогана.

"Ми хочемо уникнути будь-яких ситуацій, які призведуть до невизначеності в Європі, і, безперечно, безпека Європи починається зі стабільності в Туреччині", - додав він.

Як відомо, на референдум у Туреччині, який відбувся 16 квітня, було винесене питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні.

Турецька опозиція вимагала скасувати результати референдуму через масові порушення, але Верховний суд Туреччини відмовився розглядати їхній позов.

У звіті спостерігачів ОБСЄ та Ради Європи йдеться, що референдум у Туреччині не відповідав демократичним стандартам, які унормовують Рада Європи та ОБСЄ. Зокрема, понад 2,5 мільйона голосів були підтасовані

У Європарламенті через проведений референдум закликали припинити переговори про членство Туреччини в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.