Ситуація на Балканах знову загострюється, а США не реагують - Маккейн

Субота, 29 квітня 2017, 11:46

Сполучені Штати повинні продовжувати надавати підтримку країнам південно-східної Європи у їх прагненні до інтеграції в євроатлантичне співтовариство через такі інститути, як НАТО і Європейський Союз.

Про це йдеться у колонці сенатора США Джона Маккейна, опублікованій виданням The Washington Post.

Маккейн на початку квітня відвідав сім країн південно-східної Європи, побувавши в тому числі на Балканах.

"Політична напруженість зростає. Македонія переживає політичну кризу. Опозиційна партія Албанії бойкотує роботу парламенту з лютого. Невизначеність зберігається щодо майбутнього єдиної Боснії і Герцеговини. Останні провокації загострюють напруженість між Косово і Сербією, загрожуючи прогресу в напрямку нормалізації відносин між двома країнами", - відзначає Маккейн.

За його словами, найбільш тривожним є активізація зусиль Росії щодо зміцнення свого згубного впливу в регіоні.

"Найбільш яскравим прикладом цього була підтримана росіянами спроба державного перевороту в Чорногорії в жовтні минулого року", - нагадав Маккейн.

Сенатор наголосив, що на тлі напруженності США практично ніяк себе не проявляють, і цю ситуацію необхідно виправляти.

"Сполучені Штати повинні зберегти надійну підтримку американських програм, які допомагають зміцнювати верховенство закону і боротися з корупцією, що основними кроками на шляху до євроатлантичної інтеграції. Ми також повинні закликати ЄС, незважаючи на їхні проблеми, тримати двері відчиненими для країн південно-східної Європи, які все ще сподіваються приєднатися", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.