Премʼєр Молдови заявив про нелегітимність договору Додона з ЄврАзЕС

Понеділок, 3 квітня 2017, 13:28

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив, що меморандум про співпрацю Молдови з Євразійським економічним союзом, підписаний президентом країни Ігорем Додоном, не має юридичної сили.

Про це він заявив на брифінгу після засідання Демпартії, повідомляє NewsMaker.

"Позиція Демпартії з приводу цього меморандуму дуже чітка. У Молдові парламент – це вищий орган, який визначає напрями зовнішньої і внутрішньої політики. Так, президент бере участь у переговорах і ставить підпис від імені Молдови, але потім ці документи повинні бути ратифіковані парламентом. Він повинен попереджати партнерів, з якими підписує документ, що той не має юридичної сили", – заявив Філіп.

За його словами, таким чином Додон намагається особисто боротися з Угодою про асоціацію (з ЄС – ред.) і на цій боротьбі будує свій політичний імідж.

"Цей договір не має юридичної сили, це просто папір. Він не схвалений Міністерством закордонних справ і європейської інтеграції, не відповідає вимогам законодавства, тому його не можна вважати підписаним від імені Молдови", – наголосив прем'єр.

Видання нагадує, що 3 квітня, Ігор Додон і голова колегії Євразійської економічної комісії Тигран Саркісян підписали меморандум про співпрацю Молдови з Євразійським економічним союзом. Додон підкреслив, що меморандум не суперечить підписаним раніше Молдовою угодами і навіть дозволить забезпечити баланс у відносинах із західними партнерами.

Раніше повідомлялося, що Додон хоче від НАТО підписання угоди, в якій визнавався б нейтралітет Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.