ЄС чекатиме закону про електроенергію для надання 3-го траншу фіндопомоги

Вівторок, 4 квітня 2017, 08:58

Уповільнення процесу прийняття закону "Про ринок електроенергії" буде мати для України низку негативних наслідків, в тому числі затримку з виділенням 600 млн євро третього траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу.

Про це повідомив перший секретар представництва ЄС в Україні Хосе Мануель Эрнандез, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Прийняття закону є обов'язковою умовою виділення третього траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро", - сказав Эрнандез.

Він також зазначив, що через відсутність цього закону та підзаконних актів до нього у зарубіжних інвесторів збережуться сумніви з приводу прозорості фінансових потоків в українській енергетиці.

"У цих умовах потенційним інвесторам буде дуже складно приймати рішення про інвестування в енергосектор України", - вважає представник ЄС.

Він висловив думку, що без закону "Про ринок електроенергії України" співробітництво ЄС та України в енергетичному секторі буде виглядати дуже обмеженим.

"Як тільки закон буде прийнятий, українська сторона зможе скористатися всіма можливостями, включаючи фінансові, які передбачені нашим співробітництвом у цій сфері", - зазначив Эрнандез.

Нагадаємо, законопроект "Про ринок електричної енергії України" Рада прийняла в першому читанні 22 вересня 2016 року. До другого читання до документа подано понад 1135 правок, їх працювала спеціально створена робоча група.

Законопроект передбачає дворічний перехідний період з моменту набуття чинності на впровадження всіх сегментів нового ринку, в тому числі ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Документ впроваджує норми Третього енергетичного пакету ЄС, у тому числі в питанні розділення компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.