США хочуть провести дебати з прав людини у Радбезі ООН, Росія - проти

Вівторок, 4 квітня 2017, 11:58

Росія намагається завадити планам США провести у квітні дебати з питання дотримання прав людини під час американського головування в Раді Безпеки ООН.

Про це повідомляє AFP.

Посол США при ООН Ніккі Гейлі пропонувала провести дискусію 18 квітня, але Радбез затвердив програму роботи на місяць, не поставивши це питання на порядок денний.

В.о. постпреда РФ при ООН Петро Іллічов заявив, що він відкритий для обговорення цього питання, але стверджує, що дискусію треба проводити в Раді з прав людини ООН, а не в Раді безпеки.

Іллічов повідомив журналістам після цієї зустрічі, що "тільки загальне твердження, що міжнародний мир і безпека знаходяться під загрозою через порушення прав людини, не відповідає дійсності".

Дипломати заявили, що Китай і Єгипет також висловили застереження з приводу дискусії, яка буде основою американського головування, разом з нарадою з підтримання миру, яка має відбутися в четвер, та ще однією нарадою щодо Північної Кореї 28 квітня.

Посол Китаю заявив журналістам, що "вихід щодо дискусії може бути знайдений".

Гейлі заявила, що буде наполягати на запланованій дискусії і винесе це питання на процедурне голосування. Щоб подолати спротив Росії ті інших країн, буде потрібно набрати 9 голосів із 15.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Україна підтримає США своїм голосом в Радбезі ООН.

"Україна вже декілька років заявляла, що превенція масових порушень прав людини є важливою складовою запобігання конфліктам, а повернення демократії та прав людини до Росії дозволить зупинити нинішні і майбутні імперські зазіхання і агресії Кремля за кордоном", - написав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.