У ЄК занепокоєні законом, який може закрити університет Сороса в Угорщині

Середа, 5 квітня 2017, 14:24

У Єврокомісії занепокоєні останніми законодавчими змінами до угорського закону про вищу освіту, які ставлять під загрозу заснований філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет (CEU).

Про це йдеться в заяві Карлоса Моедаса, єврокомісара з досліджень, науки та інновацій, яку підтримали перший віце-президент Франс Тіммерманс та його колегами.

"Я, єврокомісар з дослідження, науки та інновацій, глибоко занепокоєний останніми законодавчими змінами до закону про угорську національну вищу освіту, прийнятими учора, 4 квітня. Я стурбований тим, що цей такий крок може суперечити свободі наукових досліджень та нашим спільним цінностям відкритості", - заявив він.

Моедас також повідомив, що отримав кілька дзвінків та листів через ситуацію з Центральноєвропейським університетом, та закликав угорську владу утриматися від будь-яких рішень, що обмежують наукову та академічну свободу чи можуть зашкодити академічній репутації та відносинам Угорщини з партнерами по ЄС.

За його словами, Європейська комісія приступає до повного та ретельного аналізу прийнятого закону, для визначення, чи не порушено правила ЄС.

Нагадаємо, парламент Угорщини у вівторок проголосував за законопроект, який регулює діяльність в Угорщині університетів з країн, що не входять в ЄС, і таким чином ставить під загрозу заснований філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет (CEU).

Для того щоб набути чинності закон має бути підписаний президентом Яношем Адером, у якого тепер є три варіанти: підписати закон у нинішньому вигляді; повернути в парламент для доопрацювання; направити документу Конституційний суд, який перевірить його на конституційність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.