CNN опублікувало інтерв'ю з бойовиком ІДІЛ, який легально живе в Бельгії

Четвер, 6 квітня 2017, 10:14

Американський телеканал CNN опублікував інтерв’ю з бельгійцем, який відкрито підтримує терористичне угруповання "Ісламська держава", їздив до Сирії і певний час перебував у лавах ІДІЛ.

28-річний громадянин Бельгії Майкл Делефортьє ріс у звичайній бельгійській сім'ї середнього класу і був охрещеним католиком. За його словами, він мав важке дитинство, батьки розлучилися, і йому поставили діагноз "Синдром порушення активності та уваги".

У підлітковому віці він почав вживати наркотики. У віці 16 років натрапив на книгу, яка, за словами Делефортьє, змінили його життя. Вона називалася "Шлях мусульманина".

Він вирішив прийняти іслам і змінив ім’я на арабське – Юнус.  "Іслам запропонував мені обіцяне призначення та структуру, забезпечуючи суворі правила і моральні принципи в світі, де переважає лібералізм і часто вибирають відтінки сірого, білого і чорного", - сказав він.

стоп-кадр з інтерв'ю CNN

Після цього Юнус приєднався до мусульманської громади Бельгії, де познайомився з фундаменталістами і радикалізувався.

Тричі одружений Делефортьє навіть назвав одного з своїх синів на честь терориста Усама бен Ладена.

"Я пишаюся цим, тому що ця людина - герой", - сказав він про бен Ладена, якого вважають організатором атак 9/11, в яких загинули 2977 людей. "Якщо ми повинні засудити усіх, хто вбивав людей, пекло буде переповнене", - додав він.

Делефортьє познайомився із лідером групи Sharia4Belgium Фуадом Белькасемом, який був вуличним проповідником. Бельгійська влада спочатку не сприймала всерйоз цю групу, називаючи її "збіговиськом клоунів з довгими бородами і в білих халатах".

Проте згодом виявилося, що цю група допомагала молодим бельгійцям потрапити до Сирії і приєднатися до ІДІЛ.

Делефортьє розповів, що вирішив приєднатися до ІДІЛ, тому що вони найбільше прагнуть до встановлення законів шаріату: "вони дуже чітко пояснюють, що вони намагаються зробити: воювати заради Аллаха".

 

Він вважає варварські акти джихадстського терористичного угрупування буденною річчю.

"Це зона бойових дій, так що це нормальна річ. Люди вмирають. В Америці страчують людей голками, електричними стільцями. Це теж страта", - сказав Делефортьє.

Він стверджує, що сам нікого не вбивав, а тільки заарештував підозрюваних і охороняв ув'язнених. "Я нікого там не вбивав, я ні в кого не стріляв", - додав він.

Делефортьє провів два місяці з ІДІЛ в Сирії. Повернувшись до Бельгії, він був заарештований разом з іншими членами Sharia4Belgium, і звинувачений в участі у терористичному угрупованню.

Він провів два місяці за гратами в очікуванні суду з іншими ісламістськими радикалами, його засудили до трьох років умовно. Белькасема, засновник Sharia4Belgium, засудили до 12 років тюрми.

Делефортьє як і раніше відкрито підтримує ідеологію ІДІЛ і каже, що хотів би знову поїхати до Сирії. "Я шкодую, що повернувся. Я хочу жити в халіфаті", - сказав він.

Він продовжує жити в Бельгії і до останнього часу щомісячно отримував від бельгійської влади близько $500 допомоги по безробіттю.

"Я збираюся отримати свої гроші від уряду", - пожартував Делефортьє по дорозі до муніципального офісу, де виплачують соцдопомогу. "Якщо вони хочуть втримати мене тут, вони повинні платити" - додав він.

Нещодавно виплати припинилися, коли він знайшов роботу у веломайстерні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.