ЄС закликає Радбез ООН забезпечити швидке розслідування хіматаки в Ідлібі

П'ятниця, 7 квітня 2017, 09:23

Євросоюз закликає Раду Безпеки ООН зібратися разом, рішуче засудити напад на міста Хан-Шейхун і забезпечити швидке, незалежне і неупереджене розслідування хімічної атаки.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС з політики безпеки Федеріки Могеріні.

"ЄС рішуче засуджує авіа удар по місту Хан-Шейхун в провінції Ідліб 4 квітня 2017 року, який мав жахливі наслідки, в результаті якого загинули і були поранені десятки мирних жителів, включаючи дітей і співробітників гуманітарних місій, багато постраждалих з симптомами отруєння газом", - йдеться у заяві.

За її словами, місія ОЗХО по встановленню фактів знаходиться в процесі збору та аналізу інформації з усіх доступних джерел.

У заяві висловлюється стурбованість тим, що сирійський режим раніше вже використовував хімічну зброю в 2015 році, "як це визначено в серпневих і жовтневих доповідях Об'єднаного слідчого механізму ОЗХО-ООН".

"У цьому контексті ЄС знову заявляє, що сирійський режим як учасник Конвенції з хімічної зброї зобов'язаний безумовно утримуватися від його застосування і що він несе головну відповідальність за захист сирійського населення", - сказала Могеріні.

"Тому ЄС закликає союзників режиму, зокрема Росію, створити відповідний тиск на сирійський режим з цією метою", - додала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.