ЄС посилив контроль на своїх зовнішніх кордонах

П'ятниця, 7 квітня 2017, 09:23

ЄС починаючи з п’ятниці посилив контроль на своїх зовнішніх кордонах, тепер систематичні перевірки будуть проходити і громадяни держав-членів.

Про це повідомляє Euractiv.

"Держави-члени зобов’язані проводити систематичні перевірки і щодо громадян ЄС щодо присутності у відповідних базах даних на зовнішніх кордонах! - заявили в Єврокомісії.

Це робиться з метою перевірки, чи люди, які перетинають кордон, не становлять загрози громадському порядку і внутрішній безпеці.

В ЄС заявляють, що такі заходи вжиті у відповідь на теракти у Парижі 2015 року і зростання загрози з боку іноземних терористів.

На зовнішніх кордонах раніше розширеній перевірці підлягали тільки люди, які не є громадянами ЄС: їх документи порівнюють з європейською або національною поліцейською базою.

Тепер такі норми будуть діяти і щодо власників європейських паспортів. Перевірки будуть здійснюватися як при в'їзді, так і при виїзді з території Євросоюзу.

Заходи щодо посилення прикордонного контролю були запропоновані після терактів в Парижі в листопаді 2015 року і покликані, зокрема, відстежувати потенційних джихадистів з європейськими паспортами, відправляються в Сирію і Ірак або повертаються звідти.

Як повідомлялося, в Держприкордонслужбі пояснили, що нові правила не стосуються українців напряму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.