Баскські сепаратисти з ETA підтвердили, що складуть зброю 8 квітня

П'ятниця, 7 квітня 2017, 09:51

Баскське терористичне угруповання ЕТА оголосило, що в суботу 8 квітня проведе остаточне роззброєння організації.

Про це повідомляє BBC з посиланням лист організації.

ЕТА заявила, що після здачі всієї своєї зброї представникам баскського громадянського суспільства вона стане беззбройною організацією, однак попередила, що процес роззброєння не завершений і відбудеться лише у суботу.

"Ми хочемо попередити, що цей процес досі можуть поставити під загрозу вороги миру. Єдиною реальною гарантією успіху буде, якщо тисячі людей зберуться завтра в Байонні (південно-західна Франція), щоб підтримати роззброєння", - йдеться в листі.

ЕТА, від терактів якої протягом декількох десятиліть загинули понад 800, заявила про одностороннє припинення вогню в 2011 році та пообіцяла здати зброю і до цього в повній мірі не реалізувала свою обіцянку.

Група була серйозно ослаблена протягом останніх роки після того, як були заарештовані сотні членів, в тому числі її керівник, і поліція накрила кілька схованок зброї сепаратистів.

ЕТА була сформована наприкінці 1950-х років у період диктатури Франсиско Франко з метою створення незалежної Баскської держави на півночі Іспанії та на півдні Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.