На виборах у найбільш населеній землі Німеччини перемагає партія Меркель

Понеділок, 15 травня 2017, 08:13

На виборах до земельного парламенту (ландтагу) федеральної німецької землі Північний Рейн - Вестфалія (NRW), які відбулися в неділю, 14 травня, перемагає опозиційна в регіоні партія канцлера Ангели Меркель Християнсько-демократичний союз (ХДС) на чолі з Арміном Лашетом.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За попередніми даними підрахунку голосів, ХДС отримує 33 % голосів. Водночас правляча в NRW Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) набирає 31,2 %.

Результат соціал-демократів на вісім відсоткових пунктів гірший за голосування 2012 року. Християнські демократи навпаки додали більше семи відсотків до своїх показників.

Також до ландтагу проходять представники Вільної демократичної партії (12,6 %), Зелені (6,4 %) та правопопулісти з "Альтернативи для Німеччини" (7,4 %). Останні вперше отримають представництво у ландтазі NRW.

Натомість подолати 5-відсотковий бар'єр не змогли Ліві, що здобули 4,9 % голосів. Вільні демократи покращили свої показники наполовину, Зелені ж погіршили майже вдвічі. Явка становила близько 66%.

Земельні вибори у Північному Рейні Вестфалії називають "малими загальними" або генеральною репетицією голосування 24 вересня під час обрання нового складу Бундестагу, а відтак і канцлера Німеччини. У минулому розташування політичних сил у Північному Рейні - Вестфалії, де мешкає майже 18 мільйонів виборців, неодноразово ставало моделлю для центрального уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.