"Українські дебати" у Бундестазі: протистояння роспропаганді та блокування соцмереж

П'ятниця, 19 травня 2017, 14:30

Під час дебатів у Бундестазі на тему "Німецька історична відповідальність перед Україною" більшість доповідачів наголошували – важливо не лише нести відповідальність за минуле, а підтримати Україну на шляху до реформ. 

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Дебати ініціювала фракція Зелених. Марілуїзе Бек від цієї фракції відзначила, що російська пропаганда наголошує на визначній ролі російської армії у боротьбі з нацистами, однак у Червоній армії боролись мільйони українських солдатів.

"Повага до мільйонів жертв вимагає від нас нового погляду на цю частину історії… Ми повинні відчувати сором за те, що німецькі чоботи ходили по українській землі", - сказала Бек.

Варто додати, що наступні спікери у доповідях коротко зупинялись на подіях минулого. Натомість розмірковували, як Німеччина може сприяти побудові демократичного суспільства в Україні.

Крістоф Бергнер від фракції ХДС/ХСС сказав, що історичний обов’язок Німеччини – спрямувати Україну на шлях європейських цінностей.

"Ми маємо допомогти Україні у побудові суверенної та демократичної держави. Важливий момент: перехід до демократичного суспільства не вдався у тих країнах, де не відбулося повного переосмислення тоталітарного минулого", - заявив Бергнер, підкреслюючи, що це особливо важливо за умов нинішньої політики Росії.

Елізабет Мотчман від фракції ХДС/ХСС вважає, що історична відповідальність Німеччини – протистояти російській пропаганді та підтримати Україну, яка опинилась у кризовій ситуації через "експансіоністську волю Путіна".

"Ми мусимо протистояти російській пропаганді, яка описувала Майдан як правих екстремістів. Майдан не був рухом правоекстремістів, любі пані та панове".

Представник німецьких Лівих Андрей Гунько, який відомий через системну підтримку російських ініціатив, під час дебатів згадав про глорифікацію Бандери та про "нацистів на Майдані". Лівий депутат також розкритикував блокування російських сайтів в Україні: "Сьогодні майже усі соціальні мережі заблоковані Поршенком. І це блокування привітали у НАТО. Я кажу – це немає нічого спільного зі свободою", - заявив Гунко.

Андрей Гунко раніше відвідував зону АТО без офіційного дозволу української влади та зустрічався з самопроголошеним лідером так званої "ДНР" Олександром Захарченком.

Водночас, питання українських санкцій проти IT-компаній піднімали не лише представники вдкрито проросійських політичних сил.

Доктор Уте Фінк-Кремер від фракції соціал-демократів також торкнулась блокування соцмереж. Вона вважає, що це шкодить родинним контактам українців та росіян.  "Питання, чи є доступ до російських соціальних мереж – це не лише питання свободи слова, це питання, чи ми хочемо зберегти родинні контакти (українців та росіян – ред.) і зберегти комунікацію між обома країнами на персональному рівні", - заявила Фінк-Кремер. У своєму виступі вона назвала війну в Україні "громадянською", хоча згодом згадала про втручання росіян. 

Нагадаємо, обговорення було ініційоване у зв’язку з переосмисленням історичної відповідальності Німеччини за злочини нацистів як злочини, від яких найбільше потерпали  території країн між Німеччиною і Росією. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.