Каталонія проголосить незалежність, якщо уряд Іспанії завадить референдуму – ЗМІ

Понеділок, 22 травня 2017, 10:46

Каталонія підготувала механізм, який передбачає негайний вихід зі складу Іспанії, якщо Мадрид не дозволить провести запланований на осінь референдум.

Про це повідомляє газета El Pais з посиланням на відповідний проект закону, підготовлений урядом Каталонії.

Даний документ, як передбачається, у разі запобігання іспанським урядом проведенню референдуму протягом двох місяців буде функціонувати як тимчасова конституція Каталонії.

Згідно з його текстом, парламенту дається дозвіл на початок установчого процесу, який закінчиться появою "парламентської республіки Каталонії".

"Якщо іспанська держава ефективно перешкоджатиме проведенню референдуму, цей закон набуде чинності у повній і невідкладній манері після того, як парламент підтвердить цю перешкоду", - йдеться у проекті документа.

У разі організації референдуму влада автономії збирається винести на нього питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною від Іспанії державою?".

У Каталонії розглядають дві дати для можливого референдуму: 24 вересня та 1 жовтня цього року.

Нагадаємо, у лютому Конституційний суд Іспанії одноголосно прийняв рішення про ануляцію двох резолюцій, які відкривали шлях до референдуму про незалежність Каталонії.

У цих резолюціях, прийнятих 6 жовтня минулого року, парламент закликав уряд Каталонії провести референдум про незалежність до кінця вересня 2017 року, а також узгодити його проведення з центральною владою Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.