Екс-прем'єра Македонії звинувачують у відмиванні грошей

Понеділок, 22 травня 2017, 19:23

Спеціальна прокуратура Македонії заявила, що підозрює екс-прем'єр-міністра і лідер партії VMRO DPMNE Ніколу Груєвського у незаконному фінансуванні своєї політичної сили і відмиванні грошей.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Прокуратура вважає, що Груєвський в якості голови партії прийняв 4,9 млн євро незаконних пожертвувань в період між 2009 і 2015 років, коли він був прем'єр-міністром. За даними слідства, гроші здебільшого потрапляли на рахунок партії в якості фальшивих членських внесків.  

Розслідування показало, що замість того, щоб повертати гроші до держбюджету, як того вимагає закон, коли справа доходить до незаконних пожертвувань, ці гроші він використовував для незаконного фінансування своєї партії.

Прокуратура заявляє, що гроші були перераховані 11 особам і потім використані для придбання нерухомості, оплати витрат, проживання в готелях, проведення опитувань та іншого.

Гроші також були витрачені на 78 контрактів для купівлі нерухомості. Прокуратура заявила, що деякі з цих об’єктів не використовувалися для партійних цілей і звернулася до суду, щоб заморозити ці активи.

Як відомо, у Македонії два роки тривала політична криза, спровокована скандалом з прослуховуванням, який змусив лідера VMRO-DPMNE Ніколу Груєвського піти у відставку рік тому.

На виборах у грудні партія отримала 51 місце у парламенті проти 49 у соціал-демократів, але не змогла сформувати уряд.

Албанська партія погодилася підтримати соціал-демократів в обмін на ухвалення закону, який підтримує більш широке використання албанської мови в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.