США закликали Угорщину скасувати закон, що знищує університет Сороса

Вівторок, 23 травня 2017, 17:59

США закликали Угорщину скасувати закон про вищу освіту, який загрожує академічній свободі та дозволяє закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Про це йдеться в офіційній заяві Держдепартаменту США.

"США знову закликають уряд Угорщини призупинити реалізацію закону про вищу освіту з поправками, які накладають дискримінаційні та обтяжливі вимоги щодо акредитованих американських інституцій в Угорщині та загрожують академічній свободі та незалежності", - йдеться у заяві.

США закликали уряд Угорщини безпосередньо взаємодіяти із зацікавленими установами, щоб знайти рішення, яке б дозволило їм безперешкодно продовжувати функціонувати.

"Уряд США не має повноважень або наміру вступати в переговори щодо роботи Центральноєвропейського університету та інших ВНЗ в Угорщині", - зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, президент Угорщини Янош Адер підписав закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Новий закон про вищу освіту набуде чинності в жовтні. Президент Центральноєвропейського університету заявив, що в цьому разі учбовий заклад не зможе приймати студентів  після 1 січня. 

Нещодавно Європейський парламент ухвалив резолюцію, що закликає ЄС запустити процедуру 7 статті проти Угорщини через серйозне погіршення верховенства права та демократії в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.