Угорщина не бачить причин змінювати закон, що знищує університет Сороса

Четвер, 25 травня 2017, 17:09

Уряд Угорщини заявляє, що не бачить жодних причин змінювати нещодавно прийняті поправки до закону про освіту, які загрожують закриттям університету, заснованому  мільярдером Джорджем Соросом.

Про це повідомляє Associated Press.

Голова адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар назвав конфлікт навколо Будапештського Центральноєвропейського університету "політичною істерією".

Лазар заявив, що позиція уряду була включена у відповідь на судові розгляди, які у квітні розпочав Європейський союз через побоювання, що нове законодавство може порушувати європейські норми.

Лазер сказав, що уряд Угорщини готовий прийняти пропозицію губернатора Нью-Йорка Ендрю Куомо, і провести переговори про майбутнє університету, який також акредитований в Нью-Йорку.

Нагадаємо, США закликали Угорщину скасувати закон про вищу освіту, який загрожує академічній свободі та дозволяє закрити Центральноєвропейський університет.

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Новий закон про вищу освіту набуде чинності в жовтні. Президент Центральноєвропейського університету заявив, що в цьому разі учбовий заклад не зможе приймати студентів  після 1 січня. 

Нещодавно Європейський парламент ухвалив резолюцію, що закликає ЄС запустити процедуру 7 статті проти Угорщини через серйозне погіршення верховенства права та демократії в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.